Followers/Kutomassa kanssani

Sunday, 26 February 2012

Perinteiset sukat turkista(Simply socks-45 traditional Turkish patterns to knit)

Sain ihanan kirjan postissa Perjantaina ja tämä oli mukava yllätys sillä, tilasin kirjan siinä luki että se tulisi vasta maaliskuun puolessavälissä. Tätä kirjaa ei ole tietääkseni saatavilla suomessa, mutta voihan se olla että olen väärässä. Itse tilasin sen tuolta toiselta puolelta Atlanttia, Amazonin kautta. Tässä pieni katsastus kirjan sisältöön.


Kirja alkaa kertomalla Turkin neulonta traditioista ja milloin näitä perinteisiä sukkia tehdään. Tässä historiaa lyhyesti. Jokainen tyttö on varhain oppinut neulomaan sukkia. Jokaisella alueella(joskus kylällä) on oma sukka ohje/väritys, ja tyttöjä opetettiin ensisijaisesti oman alueen sukka ohjetta. Monet sukkaparit ovat osa rituaaleja, ja tärkein rituaali/tapahtuma oli häät. Kun tyttö kihlautuu, hänen piti tehdä tulevalle miehelle erikoiset ”kihla” sukat ja työtön piti myös antaa pojan vanhemmille sukille. Tämän lisäksi morsiamella oli eri hääpäivinä itse tehdyt sukat joiden väri vaihteli sen mukaan miten lähellä varsinainen hääpäivä oli. Jos tyttö meni naimisiin kylän ulkopuolelle hän ”otti” oman kylän sukka ohjeen mukanaan, jota taito menisi eteenpäin.


Erikoisin asia meidän suomalaisten/länsimaalaisten silmissä on kyllä sukan muoto. Sukka aloistaan aina varpaista(alhaalta ylös) ja sekä sukan kärki että kantapää ovat hyvin teräviä. Syy tähän on että sukan halutaan istuvan hyvin. Nykyään perinteiset sukat ovat vielä tehty tähän muotoon, mutta moni neuloja on enemmän moderni ja tekee länsimaalaisen kantapään. Valitettavasti harva nainen enää osaa tehdä perinteisiä sukkia, koska maa on jo modernimpi. Enää esimerkiksi kaikki eivät anna sukkia häälahjaksi, tai käytä niitä häissä. Jossain maaseudulla nämä perinteet ovat kuitenkin edelleen vahvasti mukana.


Itse olen ajattelut opetella neulomaan ihan perinteiset sukat. Mieheni kun on Turkista. Ostin tämän kirjan tämän takia. Tässä on 45 hyvää ohjetta ja turkkilaiseen tapaan kerrotaan että ohjeita on tarkoitettu soveltaa, värejä saa vaihtaa ja kuviota saa jättää pois/muokata. Kaikki on siis sallittu :). No voin kyllä kertoa että näiden sukkien neulominen on aika haastavaa, joten tähän vaaditaan kyllä kärsivällisyyttä. Kesällä anoppi voi sitten opettaa ihan kädestä pitäen tämän, hän nimittäin on yksi niistä naisista jotka osaavat tämän taidon. Sainhan minäkin sukat ensimmäisen kerran kun kävin Turkissa(en toki tällaiset perinteiset, mutta tämä oli lahja joka kertoi: tervetuloa perheeseen.

Friday, 24 February 2012

Estelle Silvia Ewa Mary

Kaikki ovat jo kuulleet tämän uutisen jo nyt, mutta päivitetään tämä nyt tänne :)


Minusta nimi on ihana, vähän harvinainen(ainakin toistaiseksi). Estelle tarkoittaa tähti,ja kyllähän tyttö on pieni tähti.Suomeksi käytetään enemmän nimeä Stella.

Prinsessa Estelle (oik. Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte, s. 23. helmikuuta 2012) on Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin ensimmäinen lapsi. Hän on Itä-Götanmaan herttuatar ja Ruotsin kruununperimysjärjestyksessä toinen heti äitinsä kruununprinsessa Victorian jälkeen.

Prinsessa Estelle syntyi Solnan Karoliinisessa sairaalassa kello 4.26 ja hänen syntymänsä kunniaksi Kuninkaanlinnan lähellä ammuttiin 42 tykinlaukausta. Kahdeksalta aamulla 23.2. prinsessan isä, Prinssi Daniel, piti medialle tiedotustilaisuuden jossa hän kertoi esikoisensa syntymästä seuraavasti: "Aamulla klo 4:26 syntyi 51 senttiä pitkä ja 3 280 gramman painoinen aivan ihana pikkuprinsessa". Estellen syntymä noteerattiin kansainvälisissä tiedotusvälineissä laajasti, esimerkiksi Saksassa ja Suomessa se oli pääaiheena uutisissa.

24.2. pääministeri Fredrik Reinfeldt tutki prinsessan ja allekirjoitti kolmen muun todistajan kanssa virallisen todistuksen, ettei Estelleä ole vaihdettu toiseen vauvaan.

Prinsessan isoisä kuningas Kaarle XVI Kustaa julkisti hänen nimensä tänään.

mutta olihan jo aika tulla ulos kun äiti näytti tältä alkuviikosta.Huomasitteko että pari kihlautui 24.2.2009,joten se on melkein tasan 2 vuotta sitten.

Monday, 20 February 2012

voitto kotiin


Voitin Aavan nurkan arvonnassa lankaa ja pienen yllärin. Sain itse valita langan värin ja valitsin punasävyisen. Sain 4 kerää punaista Marks&Kattens Viva lankaa. Ylläriksi sain 4 hienoa lasialustaa ja pienen kortin. Kiitos suuresti Aava. Piristi paljon talven keskellä.
Tässä samalla esittelen viikonlopun työn. Tein pom pom maton sängyn viereen. Lanka jamalankoja, en edes ole punninnut paljonko tuohon uppossi. Ostin itselleni tupsukehikon, joten nyt ei tarvitse enää tehdä pahvista niitä :)paljon helpompi tällä tavoin.

Friday, 17 February 2012

New knitting book

“Nowhere else will you see this many Turkish socks in their great mad colors. The combination of clear geometric patterns with riotous color choices is wonderful....The color pictures are great...the charts are big, clear, and good.”—Knitter’s Magazine. “Full of gorgeous color photos....The pages of history and cultural influence are the most intriguing part of the book....The patterns are a challenge—distinctive, and utterly beautiful.”—Small Press.
http://www.amazon.com/Simply-Socks-Traditional-Turkish-Patterns/dp/1887374590/ref=pd_rhf_gw_p_t_1

I just bought this book for myself, can´t waith to get it home.

Tuesday, 7 February 2012

uudet tumput ja kaulahuivi

kaikki tekevät Lovikka lapasia, tai näin ainakin minusta. 1 syy on varmaan tämä Tumppurekka kiertää ympäri suomea. Pitihän minunkin siis liittyä joukkoon.

Lanka: Novita puro,Novita isoveli ja Drops Eskimo, yhteensä 200g
Ohje: Novita kevät 2012
Puikot: 7mm
valmiit 6.2


Olin eilen ja tänään saikulla flunssan takia, mutta nyt jo parempi fiilis, joten huomenna sitten taas töihin.

Tänään neuloin jämälankahuivia 10 puikoilla, yhdistin saman värisiä lankoja. Huivi on valmis ja painaa peräti 500g, tässä kuva kun se on kesken

Saturday, 4 February 2012

flussanen

Eilen illalla olin jo kummalisen väsynyt ja en jaksanut tehdä mitään, menen aikasin nukkumaan ja ajattelin että olen vain väsynyt. Yöllä sitten heräsin että minulla oli kaktus kurkussa, olin että voi pahus. Otin lääkettä ja menin nukkumaan. Aamulla sama fiilis, tuntuu kun joku olisi ajanut mun yli. Ei tässä varmaan pahemmin jaksa neuloa, toivottavasti flussa menee ohi nopeasti. Nyt takaisin lepäämään.


tämä on nyt päällä kotosalla, on lämmin olo kaulan ympärillä, tietysti myös villasukat ovat jalassa.