Followers/Kutomassa kanssani

Saturday, 8 September 2012

Tunisian Crochet-koukkaaminen

Kävin tänään Wanhassa satamassa messuilla. Siellä näin koukatut lapaset ja innostus iski minuun. Haluan oppia tämän. Olen aikaisemmin koukannut patalappuja, mutta siitä on jo 4 vuotta, joten taito on vähän ruosteinen. Päätin että aloitan taas patalapulla, pientä lämmittelyä. Moni on ehkä että mitä koukkaaminen sitten on. Tässä pieni selitys:

Koukkuaminen on edestakaisvirkkausta, mutta työtä ei käännetä virkatessa, vaan sama puoli on aina virkkaajaan päin.Suomessa koukkuamien on kukoistanut virkkauksen rinnalla erityisesti 1900-luvun alkupuoliskolla. Pääasiassa tuolloin koukuttiin peitteitä ja villatakkeja.1960-luvulla tekniikka oli taas muodissa(ainakin miun mummin mukaan.Mummi on ammatiltaan ompelija, mutta hän myös neuloi/virkkasi/koukkasi tilaustöitä 60-luvulla).

Koukkuamisessa kerrokset virkataan kahdessa vaiheessa; ensimmäinen vaihe on oikealta vasemmalle. Tällöin uudet silmut nostetaan koukulle edellisen kerroksen reunasilmujen kautta koko kerroksen ajan. Toinen vaihe tapahtuu vasemmalta oikealle, jolloin koukulla olevat silmukat päätetään perättäin toinen toisensa jälkeen. Koukuttu pinta on kiinteää ja tiheää.Koukattu neule on omasta mielestä paljon lämpimämpi kun esimerkiksi virkattu tai neulottu neule. Koukkaamisen tarvitaan kaksi suuntaista koukkua. Jos koukkaat vain patalapun, niin pärjäät pitkällä virkkukoukulla(joka on siis yksisuuntainen). Tässä linkki Novitan sivulle missä he kertovat miten koukkaaminen tehdään.(http://www.novita.fi/public/File/koukkuaminen.pdf)

Tässä kuva minun pannulapusta


Koukattu pinta siis näyttää tältä. Ongelma on että kun pinta on tiheää niin se myös helpommin rullantuu. Jos neule rullantuu likaa niin kannttattaa yrittää koukata löysemmin tai isommalla koukulla. Pingoittaminen on myös suositeltavaa.

Tässä vielä kuva messuostoksista. Joo en ole enää langan osto lakossa(en ainakaan tänään) :)Ostetut langat:

Aade Long vironvilla 8/2, 250g(lila-pinkki)
Pirtin kehräämön kampalanka,100g punainen, 100g vihreä
Cascade yarns 220 superwash sport,lila 100g
Rintalan tilan sukkalanka(luomu villaa), 100g mustaa,100g ruskeaa

+5 tilkkua kangasta

2 comments:

  1. Näyttää kauniille tuo koukuttu pinta.

    ReplyDelete
  2. Ihanan väristä lankaa tuossa koukutussa patalapussa.

    ReplyDelete