Followers/Kutomassa kanssani

Sunday, 26 February 2012

Perinteiset sukat turkista(Simply socks-45 traditional Turkish patterns to knit)

Sain ihanan kirjan postissa Perjantaina ja tämä oli mukava yllätys sillä, tilasin kirjan siinä luki että se tulisi vasta maaliskuun puolessavälissä. Tätä kirjaa ei ole tietääkseni saatavilla suomessa, mutta voihan se olla että olen väärässä. Itse tilasin sen tuolta toiselta puolelta Atlanttia, Amazonin kautta. Tässä pieni katsastus kirjan sisältöön.


Kirja alkaa kertomalla Turkin neulonta traditioista ja milloin näitä perinteisiä sukkia tehdään. Tässä historiaa lyhyesti. Jokainen tyttö on varhain oppinut neulomaan sukkia. Jokaisella alueella(joskus kylällä) on oma sukka ohje/väritys, ja tyttöjä opetettiin ensisijaisesti oman alueen sukka ohjetta. Monet sukkaparit ovat osa rituaaleja, ja tärkein rituaali/tapahtuma oli häät. Kun tyttö kihlautuu, hänen piti tehdä tulevalle miehelle erikoiset ”kihla” sukat ja työtön piti myös antaa pojan vanhemmille sukille. Tämän lisäksi morsiamella oli eri hääpäivinä itse tehdyt sukat joiden väri vaihteli sen mukaan miten lähellä varsinainen hääpäivä oli. Jos tyttö meni naimisiin kylän ulkopuolelle hän ”otti” oman kylän sukka ohjeen mukanaan, jota taito menisi eteenpäin.


Erikoisin asia meidän suomalaisten/länsimaalaisten silmissä on kyllä sukan muoto. Sukka aloistaan aina varpaista(alhaalta ylös) ja sekä sukan kärki että kantapää ovat hyvin teräviä. Syy tähän on että sukan halutaan istuvan hyvin. Nykyään perinteiset sukat ovat vielä tehty tähän muotoon, mutta moni neuloja on enemmän moderni ja tekee länsimaalaisen kantapään. Valitettavasti harva nainen enää osaa tehdä perinteisiä sukkia, koska maa on jo modernimpi. Enää esimerkiksi kaikki eivät anna sukkia häälahjaksi, tai käytä niitä häissä. Jossain maaseudulla nämä perinteet ovat kuitenkin edelleen vahvasti mukana.


Itse olen ajattelut opetella neulomaan ihan perinteiset sukat. Mieheni kun on Turkista. Ostin tämän kirjan tämän takia. Tässä on 45 hyvää ohjetta ja turkkilaiseen tapaan kerrotaan että ohjeita on tarkoitettu soveltaa, värejä saa vaihtaa ja kuviota saa jättää pois/muokata. Kaikki on siis sallittu :). No voin kyllä kertoa että näiden sukkien neulominen on aika haastavaa, joten tähän vaaditaan kyllä kärsivällisyyttä. Kesällä anoppi voi sitten opettaa ihan kädestä pitäen tämän, hän nimittäin on yksi niistä naisista jotka osaavat tämän taidon. Sainhan minäkin sukat ensimmäisen kerran kun kävin Turkissa(en toki tällaiset perinteiset, mutta tämä oli lahja joka kertoi: tervetuloa perheeseen.

3 comments:

  1. Ihana napakka kantapää! Tuollasesta tykkäisin varmaan. Istuis tosi hyvin jalkaan. Kerrohan sitten, miten sen teko sujui. Ja muutenknin aivan ihastuttavia sukkamalleja!!!

    ReplyDelete
  2. Voi että kun vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Täytyy käydä tutustumassa siihen lähemmin, minulla kun on kiusuas ostaa just noita kirjoneulekirjoja!

    ReplyDelete
  3. Nämä turkkilaiset sukat ovat niitä kauneimpia. Vaikka meninkin naimisiin Turkissa, niin silti olen joutunut ostamaan sukkani kaupustelijoilta :) Aina kun on kohdalle osunut, niin olen kyllä ostanutkin. Täytyis varmaan hommata tuo kirja, että oppis itse tekemään.

    ReplyDelete